Lumanarea de botez intra in general in indatoririle nasilor. Ele au semnificatia crestina de lumina, intelepciune, ce va fi adusa in sufletul celui botezat pe tot parcursul ceremoniei, atata timp cat lumanarea va fi aprinsa. Traditia ne invata ca orice lumanarea de botez trebuie sa fie impodobita, dar nu oricum, ci…cu flori.

Florile de crin cunoscute si sub denumirea de “floarea Maicii Domnului”),sunt preferate pentru a aparea in aranjamentul folosit pe lumanarea de botez, intrucat se spuna ca acestea ar oferi noului nascut, protectia Fecioarei Maria.

De asemena, pentru a-i spori harnicia, aranjamanetul trebuie sa contina si feriga, planta ce simbolizeaza o noua viaţa, un nou inceput. Iar pentru a-l feri de boli trebuie sa aveti si cateva crenguta de brad, pentru ca fi micul dumneavoastra sa fie “sanatos ca un brad”. Bradul mai este legat si de simbolistica crestin-ortodoxa care spune ca din lemnul de brad s-a facut Crucea lui Isus,

O veche superstitie povesteste ca unui nou-nascut ii trebuie dezlegate cununiile, ca aceasta sa gaseasca fericirea intr-o casnacie, de aceea in lumanarile de botez trebuie sa exista intotdeauna gypshophila sau „floarea miresei”.

Panglica de saten, folosita in zilele noastre cu pur scop decorativ, este traditional roz pentru fetite, si bleu sau albastra pentru baieti. Aceasta trebuia sa nu fie foarte scurta – intrucat asta semnifica o casatorie timpurie, si nici prea lunga, deoarece aceasta are sa se casatoreasca la o varsta mai inaintata.

Reclame